Tre generasjoner Snippen hos Splitkon
Det begynte med bestefar Jan Snippen i 1969. Så hans sønn Jørn Atle i 1990, og nå har tredje generasjon Snippen – 23 år gamle Silje – fått fast jobb hos Splitkon.
Hva er det med familien Snippen og Splitkon?
– Nei, si det, humrer Jørn Atle. Vi møter han og datteren Silje i limtrehallen hos Splitkon.
Rundt oss er det en jevn dur av sliping og kapping. Truckene kjører inn og ut av de åpne portene, og lukta av treverk er hjertelig til stede. Ute er det surt, men inne er det behagelig t-skjortevær, i hvert fall for de som er i aktivitet.
Nesten 80 år til sammen hos Splitkon – og flere skal det bli!
Som nevnt begynte bestefar Jan Snippen hos Splitkon i 1969, da det som het Splitkon Limtre åpnet på Krøderen. Det var en underavdeling av skifabrikken Splitkein.
Bestefar Jan ble pensjonist i 2020, og hadde i praksis hele sitt yrkesaktive liv hos Splitkon. Han var med gjennom hele utviklingen og endringene selskapet har vært gjennom, fra Krøderen til Drammen, og så til slutt åpningen av den nye massivtrefabrikken i Åmot i 2018 – den gang verdens største, og fremdeles størst i Norge.
Da Jørn Atle kom inn i produksjonen i 1990, holdt Splitkon til på Krøderen. Han jobbet der til 1999, før han skiftet beite noen år. I 2007 kom han imidlertid tilbake til Splitkon, og har vært her siden.
Silje begynte hos Splitkon våren 2023, først i et engasjement via et vikarbyrå. Men nå kan vi med glede si at også Silje blir fast ansatt! Det betyr at de tre generasjonene Snippen har imponerende 77 års fartstid hos oss, og flere år skal det bli.
Fra frustrasjon til full klaff
Silje har tidligere arbeidserfaring fra serviceyrket, men stod uten jobb vinteren 2023. Hun søkte på mange jobber, men opplevde gang på gang og ikke bli vurdert på grunn av manglende utdanning. Frustrasjonen ble til slutt så stor at hun skrev et leserinnlegg til lokalavisa, hvor hun ba arbeidsgivere vurdere mer enn bare skolegang. Her er et lite utdrag:
«Jeg veit med meg selv at jeg mestrer alt bare man får opplæring, jeg er lærevillig og flink til å stå på, men det får man aldri fram i en søknad. Hadde bedriftene tatt seg tid til å kontakte oss uten utdannelse og tatt en prat med oss, så hadde de nok fått et annet inntrykk enn at vi ikke kan noe.»
Drømmen om å jobbe hos Splitkon lå i bakhodet hos Silje, men hun hadde foreløpig ikke fått napp på tidligere søknader. Silje ble til slutt ansatt i et vikarbyrå som blant annet forsyner Splitkon AS med vikarer. Det ble full match, Silje søkte om fast jobb, og så snart engasjementet fra byrået utløper, begynner hun i fast stilling på Splitkon som 3. generasjon Snippen.
– Jeg trives veldig godt hos Splitkon og håper å bli her i mange år. Jeg føler jeg har funnet en jobb jeg liker så godt at jeg kunne gjort det på fritida. Nå jobber jeg her i limtreavdelingen hvor jeg kjører Hundeggeren – en avansert CNC-maskin som styres fra PC, forteller Silje.
– Jeg synes det går fint, men jeg har fortsatt mye å lære. Da er det godt at hjelpen er nær, enten jeg huker tak i fatter’n eller noen andre her, eller ringer noen på kontoret, legger hun til.
Kollegaer og familie
Og fatter’n, han er ikke langt unna. Jørn Atle er nemlig formann i limtrehallen – en jobb som inkluderer mye forskjellig.
– Jeg gjør litt av hvert, og er rundt omkring her på limtreavdelingen. Jeg kjører truck, kapper bjelker, laster biler og fikser papirer, forteller Jørn Atle.
Han synes det er hyggelig at datteren nå har blitt kollega, men de to er enige om at det er fint at de ikke bor sammen i tillegg, og at de ikke jobber helt tett hver dag. Silje jobber skift, annenhver uke tidlig og seint, og Jørn Atle jobber kun dagtid.
– Nå er det flere jenter som jobber her, og det er veldig bra. Det er ingen forskjell på jobben vi gjør, og kanskje løser det også opp litt i miljøet? undrer Jørn Atle.
– Vi er tre jenter i produksjonsavdelingene nå, og jeg håper det kommer enda flere. Det er litt fabrikkhumor her, men det synes jeg bare er moro, smiler Silje før det er på igjen med hørselvern og i gang med kran-løfting av bjelker.