Brannsikkerhet i massivtre
Et bygg i massivtre med elementer fra Splitkon, har gode brannegenskaper. Det foreligger meget god dokumentasjon om prosessene ved brann i vårt massivtre.
Massivtre brenner sakte, og ikke minst forutsigbart. En av de viktigste årsakene til de gode brannegenskapene er at vi bruker varmebestandig MUF-lim, samme limtype som brukes i limtrebjelker og -søyler.
Splitkon bruker varmebestandig MUF-lim mellom sjiktene i vårt massivtre.
Varmebestandig MUF-lim i massivtre
Splitkon bruker norskprodusert MUF-lim mellom sjiktene. MUF-lim er et varmebestandig melaminurea-formaldehydlim, som har tilnærmet samme innbrenningshastighet som treverk.
Innbrenningshastigheten på massivtre er på lave 0,7 mm/min. Til sammenligning har massivtre med PUR-lim (polyurethan og isocyanat) en innbrenningshastighet på 1,35 mm/min. Massivtre med MUF-lim har derfor vesentlig bedre brannegenskaper enn massivtre med PUR-lim. Massivtre med PUR-lim gir fare for delaminering og forsterket brannenergi til brannforløp.
Bildet er fra SporX i Drammen.
Overflaten i massivtre forkulles og oksygentilførsel hemmes
Både massivtre-elementer og limtre har tett oppbygging – en avgjørende egenskap ved brannpåkjenning. Massivtre vil i brann gradvis forkulles fra brannpåkjent side og innover i elementet. Forkullingen vil beskytte de bakenforliggende sjikt, som dermed kun får en liten temperaturøkning og tilnærmet uendrede fasthets- og stivhetsegenskaper.
På denne måten opprettholdes bæring og stabilitet i konstruksjonen. Massive trekonstruksjoner er mer robuste enn lette trekonstruksjoner. Det er viktig at konstruksjonen er tett (mht. tekniske føringer, hulltaking, utførelse osv.), siden hull og sprekker vil kunne medføre tapt brannisolasjon og integritet.
Bildet er fra SporX i Drammen.
Varmeledningsevne i ulike materialer
Det er velkjent at stål og betong leder varme raskt, i motsetning til massivt tre. Det tar lang tid før temperaturen stiger i en vegg av massivtre med MUF-lim. Brann i bygg av stål og betong har et mer uforutsigbart forløp som kan gjøre slukkearbeidet mer utfordrende.
Lav overflatetemperatur gir tryggere fluktveier. Bygninger av massivtre og limtre er dermed sikrere og tryggere ved brann.
Håvard Haug valgte å bygge fjøs i massivtre og limtre fra Splitkon.