Produksjon av massivtre

Splitkons fabrikk for produksjon av massivtre ligger i Åmot i Modum kommune. I april 2019 åpnet fabrikken, som er på hele 9000 m2. Splitkon har en årlig produksjonskapasitet på 50 000 m3 massivtre, og alt spesiallages til hvert enkelt prosjekt.

splitkon massivtre fabrikk
massivtre løftes i fabrikk

Fabrikken

Splitkons fabrikk på Åmot i Modum produserer massivtre-elementer av høy kvalitet, med trelast fra bærekraftige, PEFC-sertifiserte skogbruk. Prosessen starter med nøye kvalitetskontroll, hvor trelasten vurderes for fuktighet og eventuelle skader.

Deretter fingerskjøtes plankene sammen og presses til store massivtreplater, med tykkelser fra 30 til 40 cm, og dimensjoner på opptil 16 meters lengde og 3,6 meters bredde. Disse elementene tilpasses ulike byggeprosjekter, fra mindre boliger og hytter til massive konstruksjoner som skoler, haller og landbruksbygg.

Fabrikken benytter avansert teknologi som CNC-maskiner med millimeterpresisjon i utskjæringer for vinduer, dører og tekniske installasjoner. Med stor kapasitet og effektiv produksjon, er Splitkon rustet til å levere både til det norske og internasjonale markedet.

Sluttproduktet gjennomgår streng kvalitetskontroll før det sendes ut, som sikrer at kundene mottar miljøvennlige løsninger som oppfyller strenge, byggtekniske krav.

produksjonslinje fabrikken
massivtreplater på bånd
Fabrikken er en av verdens største i sitt slag.

Video – Produksjon av massivtre hos Splitkon

Splitkons fabrikk for produksjon av massivtre ligger i Åmot i Modum kommune. I april 2019 åpnet fabrikken, som er på hele 9000 m2.

Vi har en årlig produksjonskapasitet på 50 000 m3 massivtre, og alt spesiallages til hvert enkelt prosjekt.

splitkon fagman viser tre

Testing og analyse

Splitkon har et eget laboratorium som brukes til testing og analyse. Her sjekker vi blant annet trelasten ved ankomst. Vi måler fuktigheten på hver eneste planke med tørke- og veiebiter. Om testen ikke er innenfor kravet på 12 % fuktighet (pluss/minus 2 %) kastes den aktuelle planken ut av linja.

Vi går gjennom alt som skal være på synlige overflater slik at man ikke får sjenerende kvist eller lignende.

Kontroll

Laboratoriet tester også fingerskjøten. Dette gjøres ved å kontrollere at skjøtene er skarpe nok og ved å teste styrken på skjøten.

Vi kontrollerer at limet har herdet riktig ved å ta prøver av elementer.

Utover dette har Splitkon flere kontrollpunkter underveis i produksjonen, både av selve trelasten og av maskineri. Vi gjennomgår dessuten regelmessige kvalitetskontroller sammen med Norsk Treteknisk Institutt.

kontroll av tre

Fakta fra fabrikken

Elementene produseres med lameller av gran, sortert til fasthetsklasse T15 og T22 i henhold til EN338, NS EN 14080 og EN16351. Elementene kan brukes som bærende konstruksjonselementer til etasjeskiller, tak og vegger i klimaklasse 1 og 2, og under tak i henhold til NS-EN 1995-1-1.

Les mer om fabrikken

Fabrikk

  • Størrelse fabrikk: 9000 m²
  • Fabrikk kapasitet: ca. 50 000 m³ pr år, ved 2 skift
  • Antall masterpaneler pr uke: 120

Størrelse

  • Maks platestørrelse: 3,5 x 16 m (Ved pusset overflate: Maks bredde 3,2 m)
  • Minimum platestørrelse: 2,4 x 6 m
  • Tykkelse elementer: Fra 60 mm til 360 mm

Konstruksjonsvirke

  • Konstruksjonsvirke: Norsk gran, kvalitet T22 og T15 (T6) NS-EN 338:2016

Sjikt og overflate

  • Antall sjikt: fra 3 til 9
  • Overflate: høvlet

Lim

  • Lim: norskprodusert MUF-lim (varmebestandig melamin-urea-formaldehyd lim).

Dokumentasjon

Last ned nødvendig dokumentasjon tilknyttet massivtre her

Bli bedre kjent med massivtre

Tre er et av de mest miljøvennlige byggematerialene vi har

Energi-regnskap

Materialvalg påvirker alle byggs miljøprofil. Bruk av tre kan i mange tilfeller erstatte andre materialer og redusere de totale CO2-utslippene til et bygg vesentlig. Reduksjon i bruk av gips, sponplater, MDF, betong, laminat og andre materialer, vil redusere CO2-utslippene.

Brannsikkerhet

Massivtre fra Splitkon er motstandsdyktig ved brann pga. MUF-lim og tett overflatestruktur. Tre leder varme dårlig; ved et forsøk med 1000°C påført under et 160 mm tykt massivtredekke i 90 minutter, ble det målt kun 20°C på overflaten på motsatt side. Dette betyr mye ved evakuering av mennesker.

PEFC-sertifisert

Splitkon er PEFC-sertifisert. Det betyr at vi tar vår del av ansvaret for å drive bærekraftig og bruke fornybare løsninger.

Les mer om massivtre

I Splitkon er vi genuint opptatt av å bygge smarte trebygg ved bruk av massivtre.

Bli bedre kjent med alle detaljer rundt bruk, sikkerhet og produksjon av norsk massivtre fra Splitkon.

Spørsmål og svar

Byggeindustrien er i stor endring, og behovet for å bygge mer bærekraftige bygg med massivtre er i våre helt nødvendig. Her har vi samlet noen av de vanligste spørsmålene.

Hva er Massivtre?

Massivtre er krysslimte sjikt av trelameller, eller planker, som settes sammen til solide elementer. Massivtre kan lages i ulike tykkelser, fra tre sjikt og oppover, avhengig av bruksområde og funksjoner man ønsker.

Hvor store elementer kan Splitkon lage?

Vi kan produsere elementer som er fra 6 cm til 36 cm tykke, og de kan være fra 2,4×6 meter og opp til 3,5×16 meter (Ved pusset overflate: maks bredde 3,2 m).

Hvordan produseres Massivtre?

Vi bruker lameller som krysslegges i 90 grader i forhold til hverandre, med lim mellom hvert lag. Lamellene presses så sammen til en stor og massiv plate.

Hva vil det si at Splitkon er PEFC-sertifisert?

Det betyr at vi kan garantere at våre råvarer kommer fra bærekraftig skogbruk. Du kan lese mer om PEFC sertifisering på www.pefc.no.

Vi snakker gjerne med deg

Ta kontakt med våre dedikerte og engasjerte fagpersoner om massivtre.