Hvorfor er massivtre fra Splitkon så bærekraftig?

Splitkon er PEFC-sertifisert og i vår massivtreproduksjon bruker vi kun norsk gran fra skoger som også har PEFC-sertifisering. Derfor kan vi nesten si at massivtre fra Splitkon er dobbelt bærekraftig. Men hva går denne bærekraften ut på, egentlig?

Foto: Kraftia.

Først bør vi forklare hva PEFC er. Forkortelsen står for Programme for the Endorsement of Forest Certification. Det er verdens største skogsertifiseringssystem og brukes i over 50 land. PEFC er en non profit-organisasjon som styres etter demokratiske prinsipper og er åpen for alle. Norge var sterkt involvert i etableringen i 1999.

Foto: Kraftia.

PEFC omfatter alle dimensjoner av bærekraft

Skogstandarden forteller hvordan skogen skal forvaltes og drives bærekraftig. Sporingsstandarden beskriver hvordan tre fra bærekraftig skog skal spores gjennom alle ledd i verdikjeden frem til sluttkunde. Begge deler blir kontrollert av en uavhengig tredjepart som et akkreditert sertifiseringsorgan.

– PEFC-systemet er med andre ord svært robust, sier Morten Haugerud, markedssjef i PEFC Norge.

Global standard med mulighet for nasjonale tilleggsregler

PEFC er til stede på alle kontinenter, og alle land som er med i systemet må følge den samme globale skogstandarden. I tillegg kan hvert enkelt land bestemme tilleggsregler i sine respektive skogstandarder, som går lenger enn den globale standarden og lovverk i landet.

Slik for eksempel PEFC Norge har gjort, ved å si at det skal stå igjen 10 livsløpstrær per hektar hugget skog, mot 5 livsløpstrær som den norske lovgivningen krever. De nasjonale standardene går gjennom global høring og blir grundig gjennomgått av internasjonale eksperter før godkjenning.

Foto: Kraftia.

Rekordbred enighet om norsk skogstandard

Ny, revidert norsk PEFC Skogstandard er gjeldende fra 1. mars 2023. Bak den nye standarden ligger grundig arbeid over to år. Aldri tidligere har det vært så bred deltakelse i arbeidet. Nå var 15 organisasjoner med, noe som omfatter nær sagt alle skogeier-, miljø- og friluftsinteressene. Blant de viktigste kravene i norsk PEFC-standard finner vi nå følgende temaer:

  • Nøkkelbiotoper og biologisk viktige områder
  • Livsløpstrær og døde trær
  • Særskilte hensyn til fugler i skogen
  • Kantsoner mot vann og vassdrag
  • Hensyn til turområder og friluftslivet
  • Langsiktig virkesproduksjon og livskraftig skog

Vil du vite mer om kravene, kan du lese på PEFC Norges sider

All norsk skog er i praksis PEFC-sertifisert . Dette er ganske så unikt i verden. På verdensbasis er bare 13 % av all skog sertifisert, i Sverige rundt 70 % og i USA 20 % (kilde: PEFC Norge).

Splitkon har sporingssertifikat fra PEFC

Alt trevirket i Splitkon sine produkter kommer fra bærekraftig, PEFC-sertifisert skog.

Splitkon er PEFC Sporingssertifisert. Det betyr at Splitkon kan spore trevirket de bruker i sin produksjon tilbake til bærekraftig, PEFC-sertifisert skog og dermed selge produktene som sertifisert til sine kunder. Gjennom revisjon fra det uavhengige sertifiseringsorganet er Splitkon blitt kontrollert for å kontrollere at de har nødvendig ledelsessystem, aktsomhetsvurdering, regnskap for varestrømmen og dokumentasjon for deklarasjon på plass.

Splitkon ligger på en deklarasjonsandel på nærmere 100 %. Det vil i praksis si at alt trevirket i Splitkon sine produkter kommer fra bærekraftig, PEFC-sertifisert skog. Andre leverandører kan ha lavere andel, helt ned til 70 %, avhengig av hvor trevirket kommer fra.

– Splitkon baserer seg på lokalt tømmer, det er viktig i den store sammenhengen. Det skaper lokal verdiskaping og lokal bærekraft, sier Morten Haugerud.

Stort potensial i økt levetid

Det høres jo bra ut at nesten all norsk skog forvaltes bærekraftig i henhold til PEFC. Så hvor kan det bli enda mer bærekraftig?

– Potensialet ligger i å øke treverkets levetid gjennom mer gjenbruk.

Morten Haugerud.

Massivtre fra Splitkon kan demonteres og gjenbrukes. Noen prosjekter har også dette som et ekstra fokus.

På HasleTre er det brukt bøkeplugger og X-fix som er med på å gjøre bygget demonterbart.

– HasleTre og Romsdalsgondolen er eksempler på massivtrebygg som er montert med demontering og gjenbruk i tankene. På HasleTre, Norges første demonterbare og ombrukbare kontorbygg i tre, er det brukt bøkeplugger til å koble søyler og bjelker sammen, og X-fix til vegger og dekker. Romsdalsgondolen kan også reverseres med et pipenøkkelsett, skrumaskin og et helikopter, sier Per Roar Brox, markedsdirektør i Splitkon.

I naturen finnes ikke avfall – alt kommer til nytte

Når naturen går sin gang, finnes det ikke noe avfall. Alt kommer til nytte. Dette inspirerer oss i Splitkon. Når vi lager store massivtreelementer som skal ha utskjæringer til for eksempel dører og vinduer, blir det nødvendigvis en del avkapp. Disse bitene – små og store – leverer vi til Omtre. De bruker restmaterialet til å lage «byggeklosser» som igjen brukes i nye prosjekter.

I Splitkon bruker vi også flere restmaterialer. Takket være en enorm «sentralstøvsuger» samler vi alt av spon og flis på alle bearbeidingsplasser i fabrikken. Ute i to siloer presses spon og flis sammen til pellets med dobbelt så høy tetthet som gran i naturen. Dette gir enormt med energi. Pelletsene brukes i et fyringsanlegg som sørger for oppvarming av både Splitkons fabrikk og andre næringsaktører i området. Alt kommer til nytte!

Avkapp fra massivtreproduksjonen blir blant annet sendt til Omtre, der restmaterialet ombrukes.

Hvorfor er norsk tømmer så bra?

Splitkon bruker kun norsk gran av høy kvalitet i vår massivtreproduksjon. Tømmer fra Norge har generelt god kvalitet. Her er noen av grunnene:

  • Langsom vekst: kaldt klima og lange vintre gjør at trærne vokser sakte. Dette gir treet mer tid på å utvikle seg og er grunnen til at det er tettere mellom årringene. Tettere årringer gir en jevnere og mer holdbar struktur. Kaldere og fuktigere klima gir også redusert risiko for tørkesprekker og annen skade.
  • Riktig alder og tetthet: norsk tømmer hugges som regel ved optimal alder på treet, som gir tetthet med høy kvalitet og holdbarhet.
  • Godt regulert skogbruk: i Norge har vi lover og standarder som regulerer skogbruket, blant annet PEFC-standarden, noe som opprettholder kvaliteten på tømmeret.
  • Rikelig ressurs: Norge har mye skog, og den vokser stadig. Vi har nå tre ganger så mye skog som for 100 år siden.
  • Teknologi og kunnskap: I Norge brukes moderne skogbruks- og tømmerbehandlingsutstyr, som bidrar til å sikre at tømmeret blir håndtert på en måte som opprettholder kvaliteten.